
Saker fra nyhetsbladet

Gjesteskribenten Einar Gelius
Gjesteskribenten Einar Gelius: Noe å leve lenge på? Gjesteskribentene i Salgslagets Nyhetsblad er alltid sentrale folk med betydning for lokal mat og drikke. I årets første

Gjesteskribenten Mikael Forselius
Gjesteskribenten Mikael Forselius Vi har vært så heldige å få Hotell Britannias direktør Mikael Forselius som gjesteskribent. Mikael kom fra Sverige til Røros i 1995

7 fantastiske fordeler ved å spise lokale produkter
7 fantastiske fordeler ved å spise lokale produkter Når du går på Bondens Marked, handler på den lokale Reko-ringen eller en matfestival i nabolaget ditt

KAMPEN MOT GRÅDIGE GROSSISTER
Kampen mot grådige grosister Å sikre produsenter mot å bli utnyttet av grådige grossister er sentralt i Salgslagets arbeid. Her er en artikkelserie jeg skrev

Skråblikk med mening
Skråblikk med mening Lokalmatprodusenter har fem regionale kompetansenettverk til å hjelpe seg med utfordringer i produksjonen, påfyll av kunnskap og inspirasjon, kurs og besøksordning og

Alle nyhetsbladene
Alle Salgslagets nyhetsblad Har du lyst å lese alle nyhetsbladene i sin helhet? Her finner du den hele oversikten. Les 2022/5, nr. 11 Les 2022/4,

Gjesteskribenten Gunnar Bakke
Gjesteskribenten Gunnar Bakke: Håndverk for fremtiden Gjesteskribentene i Salgslagets Nyhetsblad er alltid sentrale folk med betydning for lokal mat og drikke. I dette nummeret er

På oppdrag for salgslaget
På oppdrag for Salgslaget Etter 40 år som salgsleder og selger i sterke merkevare selskaper, har jeg, Stig H. Johansen, hatt mitt første oppdrag som

Embla Food Awards
Matpris-premier er det flere av, men en av tungvekterne er Embla Food Awards. Prisen ble lansert i 2017 av seks nordiske landbruksorganisasjoner med støtte fra

HVA BETYR ORDET LOKALMAT?
Hva betyr ordet «lokalmat»? Det sies at det selges lokal mat og drikke for drøyt 11 milliarder kroner. Men hva ligger egentlig i begrepet «lokalmat»,

Gjesteskribenten Randi Ledaal Gjertsen
Gjesteskribenten Randi Ledaal Gjertsen: Handle lokalt, tenke globalt I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere eller en

Gjesteskribenten Eivind Haalien
Gjesteskribenten Eivind Haalien: Fire myter og ett faktum om dagligvare I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere

25 tips for å lykkes med nettbutikken din
25 tips for å lykkes med nettbutikken din Netthandelen av lokal mat og drikke øker raskt. Og markeder i vekst tiltrekker seg mange «gode hjelpere»

Hjelper hjelpen?
Hjelper hjelpen? Godviljen styrer det meste som gjøres for produsenter av lokal mat og drikke. Nå har produsentene også lagt en tøff korona-tid bak seg,

10 forhold du som er lokal produsent må være obs på når du samarbeider med grossister
10 forhold du som er lokal produsent må være obs på når du samarbeider med grossister Denne artikkelen (oversatt til norsk) sto opprinnelig på en

Lokalmat på offentlige institusjoner
Lokalmat på offentlige institusjoner Gjesteskribent Arnt Steffensen er utdannet kokk og arbeidet som kantineleder frem til han i 2013 ble leder i Kost- og ernæringsforbundet

Hva hadde vi hatt uten gode råvarer?
Hva hadde vi hatt uten gode råvarer? Gjesteskribenten Guri Heggem har arbeidet over 20 år i matbransjen – derav 10 år som daglig leder i

Det kostbare livet mellom to stoler
Det kostbare livet mellom to stoler Flere produsenter av lokal mat og drikke føler at de lever livet «mellom to stoler». Deres behov passer ikke

Gjesteskribenten nr. 6
Gjesteskribenten Arne Sørvig: Gastronomiens treenighet I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere eller en annen person som

Lean tankesett
LEAN tankesett – like aktuelt for Lokalmatprodusenten som for Toyota! Ohno, en legende hos Toyota sa en gang om «Lean»: − Det eneste vi gjør

Produsentstolthet
Produsentstolthet Du som produserer lokale mat- eller drikkeprodukter blir stadig mer populær, enten folk handler produktene dine i butikker eller på markeder. Takket være din

Glade matdager – kalender
Glade matdager Foto: Unsplash Januar 16 Den internasjonale Hot and Spicy Food Day 17 Grisens dag 18 Den internasjonale Oste-dagen 21 Fullkorndagen

Gjesteskribenten nr. 5
Gjesteskribenten: Kirsten I. Værdal, direktør for plan, næring og kulturminner i Trøndelag fylkeskommune I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en

EPD og produktregistrering i Tradesolution
EPD og produktregistrering i Tradesolution Mange produsenter synes at EPD og produktregistrering er både komplisert og vanskelig. Det er en teknisk prosess man bare må

Sjekkliste for urimelige grossistavtaler
Sjekkliste for urimelige grossistavtaler Salgslaget får mange spørsmål fra produsenter, spørsmål av alle typer. I den siste tiden har spørsmålene dreid seg om ulike avtaler

Fordyrende mellomledd
Fordyrende mellomledd Mye har vært skrevet både av meg og andre om hvordan små og mellomstore produsenter av lokal mat og drikke kommer dårlig ut

Curb your enthusiasm …
Verdt å lese Kapital: «– Pris er ikke viktig. På tampen av 2020 ble det i løpet av halvannen time solgt lokalmat for 1,5 millioner kroner


Gjesteskribenten nr. 4
Gjesteskribenten: Tor Erik Engebretsen I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere eller en annen person som står

Rethink food
Rethink Food Rethink Food skal gjøre det lønnsomt å produsere mat bærekraftig. – Det må lønne seg å produsere mat på den riktige måten for

Leder Salgslaget Journalen nr. 4
Fra laglederbenken – Journalen nr. 4 Selv om maten kommer helskinnet frem til forbruker fra bonden, så ribbes pengestrømmen i motsatt retning. Hvorfor er det

Kunnskap er makt
Kunnskap er makt Den engelske statsmannen Francis Bacon (1561 – 1626) var filosof, jurist og forfatter og en av de mest betrodde menn for dronning

Koronaen og lokalmat
Koronaen og lokalmat: aldri så galt… Den positive lærdommen er at stadig flere liker å lage mat hjemme. Og at gode råvarer og produkter har

Konkurranse
Konkurranse – mellom hvem, for hvem og mot hvem? Fotograf: Wolfmann, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons Ønsket om konkurranse i dagligvarebransjen kommer fra både

Gjesteskribenten nr. 3
Gjesteskribenten: Christer Rødseth I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere eller en annen person som står lokal

Leder Salgslaget Journalen nr. 3
Fra laglederbenken – Journalen nr. 3 Selv om maten kommer helskinnet frem til forbruker fra bonden, så ribbes pengestrømmen i motsatt retning. Hvorfor er det


Gjesteskribenten nr. 2
Gjesteskribenten: Lars Ole Ørjasæter I hvert Nyhetsbrev vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere eller en annen person som står

Få kontroll på økonomien igjen
Få kontroll på økonomien igjen Vi nærmer oss «normalen», og for alle produsenter av lokal og kortreist mat og drikke er det nå viktig å

Registrering i EPD
Registrering i EPD Mange produsenter får både dataskrekk og prestasjonsangst når de ser ordene EPD, Mediastore, STAND og Grunndata – med betegnelsene B, BT, BMT,

Få hjelp til å søke støtte fra det offentlige og utarbeide strategier
Få hjelp til å søke støtte fra det offentlige og utarbeide strategier I løpet av korona’en har stadig flere av oss blitt betydelig mer interesserte

Leder Salgslaget Journalen nr. 2
Fra laglederbenken – Journalen nr. 2 Jeg velger meg april av Bjørnstjerne Bjørnson I den det gamle faller,i den det ny får feste,det volder litt

Lokalmaten kan bli for dyr
Lokalmaten kan bli for dyr … men årsaken er nok en annen enn mange tror. Ulike politiske og tilsynsmyndigheter har nå engasjert seg for å

På rett kurs?
På rett kurs? Salgslagets kurs skiller seg fra de aller fleste andre kurs. For på våre kurs møter du aktive kursledere med lang, praktisk erfaring

Hva kan jeg gjøre nå?
Hva kan jeg gjøre nå? I løpet av korona’en har stadig flere av oss blitt betydelig mer interesserte og positive til lokal mat og drikke.

Gjesteskribenten nr. 1
Gjesteskribenten: Dagfinn Nordbø I hver journal vil vi ha en gjesteskribent, som enten er en av Salgslagets samarbeidspartnere eller en annen person som står lokal

Salgslaget utvider
Salgslaget utvider og har fått to nye samarbeidspartnere. Både Silje Johnson og Caroline Francke Berg blir svært sentrale i Salgslagets virksomhet og rådgiving til produsenter.

Leder Salgslaget Journalen nr. 1
Fra laglederbenken – Journalen nr. 1 Salgslaget er et nettverk av dyktige samarbeidspartnere med bred kompetanse og lang erfaring fra hele verdikjeden. Et samkjørt «alt-på-ett-sted»