Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Matpris-premier er det flere av, men en av tungvekterne er Embla Food Awards

Prisen ble lansert i 2017 av seks nordiske landbruksorganisasjoner med støtte fra Nordisk ministerråd. Målet er å skape oppmerksomhet, interesse og spre kunnskap om nordisk mat og samtidig styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen. Prisen deles ut annethvert år. Embla Food Awards er den eneste matprisen som samler nominerte fra de nordiske landene Sverige, Finland, Danmark, Island, Færøyene, Åland, Grønland og Norge.

I år var salgslagets Frode Kristensen så heldig å få være tilstede under utdeling av Embla-prisen for 2021, som var lagt til Oslo, i regi av Bondelaget og primus motor Kari Marte Sjøvik. Et flott arrangement som gjør det både gøy og givende å jobbe med lokale produsenter av mat og drikke. Listen over de nominerte norske kandidatene viser hvor høyt nivået er i Norge i alle kategoriene. Takket være produsenter og andre dedikerte folk som jobber beinhardt med dette hver eneste dag. Dette var de norske nominerte i de sju kategoriene. Selv om ikke alle vant, er dette vinnere uansett:

  • Nordisk mat, råvareprodusent: Gulløye fra Nord-Norge
  • Nordisk matgründer: Dypvik Klippfisk
  • Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri
  • Nordisk mat til mange: Ringsaker kommune
  • Nordisk matdestinasjon: Kvitnes Gård
  • Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra
  • Credo
  • Nordisk matformidler: Norges
  • Bygdekvinnelag

Hvordan det gikk? Det kan du lese pressemeldingene fra Bondelaget her under. På denne linken kan du se hele utdelingen.

Om matprisen Embla

Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden. 

Prisen ble etablert for å styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen deles ut annethvert år.

Råvareprodusentene står bak

Det er de seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd (NBC), som står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag var vertskap da prisene ble delt ut i Oslo 20. juni 2022. Dette var tredje gang Embla Food Awards ble arrangert.

Dette er vinnerne av matprisen Embla

Under en storslått prisutdeling i Oslo ble matprisen Embla 2021 delt ut til de aller beste innen nordisk mat.  

Kilde: pressemelding fra Bondebladet, 20. juni 2022.

De aller ypperste i hele Norden var mandag kveld samlet under Embla Food Awards 2021 i Oslo for å feire maten og folkene bak det det nordiske kjøkken. Alle de nordiske landene stilte med hver sine representanter for nordisk matkultur og matidentitet, innenfor syv kategorier. I år var det rekordmange nominasjoner og juryen har kåret vinnere ut fra kriterier som bærekraft, inspirasjon, originalitet, ærlighet, og ikke minst gjenkjennelig nordisk. 

Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge

Denne prisen går til en mathåndverker med nordiske røtter og tradisjoner, og uten dem kunne ikke disse tradisjonene engang begynne.

Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen.

Basert på verdensarvstedet, ligger et osteselskap som fra egen innsats kan leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere.

Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark

Vinneren er en produsent som økologisk lager et produkt som er ettertraktet i de mest prestisjefylte restaurantene i Europa. Prøver nye innovative måter å maksimere avlingen og bruke naturlig gjæring i prosessen.

Han stod ved sin visjon, han fortsatte å produsere den mest autentiske vinen for både Danmark, men viktigst for seg selv og hans visjon. Beviser at du virkelig kan lage kirsebærvin av høy kvalitet på dansk jord.

Nordisk mat til mangeThe Junk Food Project, Danmark

Prosjektet utgjør en forskjell for en spesiell gruppe mennesker, og maten tilberedes og tilpasses de hjemløses spesielle kostholdsbehov.

Prosjektet har mange sosiale dimensjoner, blant annet bistår hjemløse og ungdom med tilberedningen av måltidene. Videre er bærekraft en kjernedimensjon. Prosjektet tilbereder mat til mange, integrerer mat fra matavfall i måltidene og utgjør en forskjell for samfunnet.

Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark

Stikk fingeren i jorda! Vinneren er et levende museum hvor kunnskap og aktiviteter møter den levende historien gjennom historiefortelling. Museet samler og formidler til svært forskjellige typer mennesker – fra barn til profesjonelle i ulike sektorer.

Dette er en kunnskapsinstitusjon som tilbyr et bredt utvalg og bred læring som passer for alle besøkende, og ikke glemmer gjester med spesielle behov.

Museet er en genbank som bevarer og dyrker gamle varianter av planter og dyreraser.

Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge

Arktis er en flett av kulturer som har overlevd ved å dele kunnskap, håndverk, ressurser og tradisjoner. Den arktiske naturen og korte vekstsesongen velger hvilke produkter du vil få servert på denne destinasjonen.

Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Vinneren tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk.

Vinneren gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder.

Nordisk matgründer: Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Sverige

Med et høyt markedspotensial bruker denne gründeren rå utholdenhet til å lage en naturlig søt drikke i et hardt klima som ingen trodde ville lykkes. Den kalde vintersesongen, hardt arbeid og terroir-epler bygger en bukett med ultra premium-produkter.

Det nordiske markedet har i mange år ønsket seg lokale vinprodukter fra denne spesifikke regionen, og til slutt kan vi si at etterspørselen har blitt møtt over all forventning.

Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge

Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover.

Om matprisen Embla

Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden. 

Prisen ble etablert for å styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen deles ut annethvert år. 

Råvareprodusentene står bak 

Det er de seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd (NBC), som står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag var vertskap da prisene ble delt ut i Oslo 20. juni 2022. Dette var tredje gang Embla Food Awards ble arrangert. 

Tre norske mataktører er best i Norden

Mandag kveld var det duket for en storslått feiring av det nordiske kjøkken, under utdelingen av matprisen Embla. Av totalt syv priser, gikk tre til de norske kandidatene Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal Stølsysteri.

Kilde: pressemelding fra Bondebladet, 20. juni 2022.

– Dette er helt fantastisk og viser hvor høy kvalitet det er på lokalmat i Norge, sier Bjørn Gimming, leder og Norges Bondelag som har vertskap under årets prisutdeling.

De aller ypperste i hele Norden var samlet under Embla Food Awards 2021 i Oslo for å hedre maten og folkene bak det den nordiske maten. Totalt deltok kandidater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene, og Norge ble landet med flest vinnere, sammen med Danmark.

Nordisk mat til barn og unge

Geitmyra Credo fikk prisen for å være den beste aktøren i kategorien «nordisk mat til barn og unge», for å ha har samlet produsenter av råvarer og løftet en Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.
Trond Åm fra Geitemyra Credo var glad og stolt da hun tok imot prisen:

– Dette er utrolig! Mest av alt vil vi takke alle de flotte barna som besøker oss, sa Trond Åm foran det aller ypperste fra det nordiske kjøkken, som i dag var samlet i Oslo.

– Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.

Nordisk matdestinasjon

Kvitnes Gård fikk prisen i kategorien «nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.
Rasmus Os måtte ta imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.
– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket på Kvitnes som jobbet for samme visjon.

– Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström. 

Nordisk mathåndverker

Undredal Sølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.

– Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.

– Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.

Dette er alle vinnerne

  • Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge
  • Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra
  • Credo, Norge
  • Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge
  • Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark
  • Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark
  • Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark
  • Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet