Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Stort, smått og lokalt fra hele landet

Riksaviser, regionsaviser og de dominerende TV-kanalene får sjelden med seg det som rører seg lokalt. Og det er ikke alle gitt å abonnere på alle lokalaviser. Vi har saumfart litt av det som har vært skrevet om lokalmat de siste ukene.

For noe er «det hvite gullet» snøen som falt i fjor, eller den hvite aspargesen som snart titter frem. Noen sverger til kokain, mens kanskje melk er det egentlige hvite gullet?

Kjært barn har mange navn, eller mange barn har samme navn. Avhengig av hvem du spør vil de mene at «det hvite gullet» kan være kokain, litium til batteriproduksjon, den hvite aspargesen som snart titter opp fra bakken, snøen i fjellet som etter hvert blir til kraft og strømforsyning eller noe så prosaisk som melk!

Jerseyfe gir melk med høyere fettinnhold, og mer protein, vitaminer og mineraler enn annen kumelk.

Vi nordmenn drikker stadig mindre melk. Likevel har Sonja og Per Ådne Skårland satsa alt de har og mer enn det på melkeproduksjon og eget meieri.

Siden desember 2021 har de foredlet en større og større andel av melka i sitt eget gårdsmeieri på Herikstad Gaard rett sør for Bryne. I tillegg til melk lager de blant annet ost, yoghurt, ekte smør, rømme og is.

Herikstad er landets eneste meieri som lager produkt av kun jerseymelk. Jerseykyra gir melk med 50 prosent høyere fettinnhold, og mer protein, vitaminer og mineraler enn annen kumelk.

– Det var tøft i oppstarten da meierisatsinga tømte lommeboka til gården. Men dette er det smarteste vi noen gang har gjort – definitivt. Vi blir rike på opplevelser. Å blir rike på penger har aldri vært målet, da måtte vi skifta beite totalt. Verken landbruk eller meieri, sier de til NRK Rogaland.

Det er en uavhengig jury med solid kompetanse som over tre dagar finner ulike kategorivinnere når Norges beste drikke kåres. Hele 358 produkter var med i konkurransen i år. Det blir konkurrert i ni kategorier: sider, issider, eplemost, fruktvin, fruktbrennevin, norsk øl, mjød, akevitt, og alkoholfri drikke.

Mjød:  Bugarden Mjød – cyser fra Bugarden
Sider: Lagmann fra Aga sideri
Fruktbrennevin: Løynd Plomme fra Åkre AS 
Eplemost: Soli aroma, james grieve, rubinstep fra Soli 
Fruktvin: Bringebærlandets Musserende fra Bringebærlandet 
Øl: Valhall – Chaga & Bjørkesevje Barley Wine fra Rygr Brygghus
Alkoholfritt: Bringerbærlandets Bringebærdrikke fra  Bringebærlandet 
Issider: Kvestad Issider fra  Kvestad Sideri AS 
Akevitt: Gammel Reserve fra Anora

Det er ikke uvanlig at skjærer, kråker og gråmåker stjeler fugleegg.  Litt mer uvanlig er det at folk ikke gjør opp for seg når de kjøper hønseegg. Det toppet seg  for Sofie Oltedal  da bare en av fem betalte for seg, skriver Sunnmørsposten:

«De siste fire åra har Sofie Oltedal selt egg på sjølvbetening og stolt på at kundane betaler. Men no er det slutt. Svinnet er blitt for stort.

Sofie sel ho kortreiste grønsaker frå eigen produksjon i sommarhalvåret. Heile året sel ho også egg, sidan hønene på garden legg meir egg enn familien brukar sjølve.

Egga har ho siste fire åra fått selt frå ein stand på bakeriet på Vigra. Det er tydeleg merka med at det er sjølvbetening og at ein må betale for egga ved å vippse eller legge kontantar i ei skål.

– Dette har fungert fint, men siste året har det vore stort svinn, fortel Oltedal.

Sjølvbetente utsal for både egg og frukt og grønsaker er vanleg over heile landet. og Oltedal er ikkje den einaste som har opplevd at kundane ikkje betaler.

NRK Vestfold og Telemark snakka i haust med bønder som driv med sjølvbetent sal. Og dei fortel at svinn er blitt eit stort problem.

– Eg lever ikkje av hønene, men det er eit viktig bidrag til inntekta. Det betyr mykje når nokon gløymer å betale, seier Oltedal»

– Vi har cirka 2000 ansatte på Ørlandet. Vi er avhengige av matforsyning. Vi så under pandemien at det raskt ble problemer da grensene ble stengt og utenlandske sjåfører ikke kunne frakte varer inn til Norge. Det samme vil trolig skje ved en krig eller krise. Men Trøndelag er jo en del av matfatet i Norge, sier sjef for Ørland flystasjon og 132 luftving, Martin Thu Tesli (bildet).

Nå har kampflybasen samarbeidet med blant annet Norges Bondelag for å se hvordan lokal mat og matlagring kan øke matsikkerheten. For å håndtere det bygges nå et 1000 kvadratmeter stort råkjøkken inne på kampflybasen.

– Det gjør oss i stand til å ta imot  uforedlet mat, kjøtt og grønnsaker, som vi kan foredle inne på basen. Vi blir en pilot for dette i Norge. Det er stor interesse, sier Tesli. (Fosna-Folket)

Gårdsysteriet på Toddum investerte 10 millioner,  og produserer nå mozzarella for salg i gårdsbutikkog til hotell- og restaurantnæringa.

– De tre første månedene har gått over all forventning. Vi har bra salg i både gårdsbutikken og har fått inn mange store og lokale kunder, sier Silje Maria Kvaale By Kvaale By til Namdaslavisa.

– Vi leverer rundt 100 kilo til Trondheim hver uke – deriblant til Britannia Hotell som har tatt inn vår stracciatella – som er hjertet av burrataen. Den er laget av håndstrimlet mozzarella, blandet med krem. I tillegg leverer vi burrata til Clarion Brattøra og Scandic Meyergården i Mo i Rana. Kjøkkensjefen der elsker jo lokalmat, forteller Silje Maria.

– Olav Svarliaunet på Britannia fikk testet produktene våre, og sa tidlig at han ønsket å ta inn stracciatellaen vår. Dermed leverer vi stracciatella og burrata til Britannia hver uke.

– Vi hadde 40.000 kroner i omsetning i både januar og februar, og det må vi kunne si er ganske bra til å være en nyåpnet gårdsbutikk. Målet etter hvert er at kundene skal kunne handle inn alt de trenger til pizzaen der. Og vi er på god vei, sier hun til NA. (Namdalsavisa)

– Det var kjempeartig å få gjøre noe annet enn vanlig skolearbeid. Det har vært veldig lærerikt, sier de to 9.-klassingene Ida Janie Midtflå og Jakob Blokkum ved Eid skole til Avisa Gaula.

20 9.-klassinger brukte to dager på tilberedning av maten som ble servert da Trøndersk matmanifest ble markert. På skolekjøkkenet har elevene tilberedt mat fra produsentene på Hølonda: Storfekjøtt, kylling, egg, melk og poteter, er noe av det de lokale bøndene 

– Eid skole er så flinke til å inkludere lokalsamfunnet. Elevene er med på jaktlaget, de var med og parterte elgen, og nå har de laget dette bordet fullt av god mat hvor elgen som de skjøt og parterte er en del av, sier Beate Bjerkenås, en av politikerne fra Hølonda som benyttet sjansen til å komme for å smake på maten.

I avisen Firda finner vi denne geniale ideen som flere bør kopiere:

«Lokalt. Kortreist. Miljøgevinst. Mange adjektiv kan brukast for å skildre handballgruppas val for vårens dugnadsrunde.

– Mange nettbaserte verksemder tar kontakt med oss og vil selje produkta sine gjennom oss. Det vi har vurdert er at vi ikkje ønsker å konkurrere mot eigne sponsorar på produkt. Coop tok kontakt med oss med dette som idé og det passa midt i blinken for oss, seier styreformann i Førde IL Handball, Rune Øksenberg.

I staden for å sende ungdomen av garde på dugnadsronder med kakeesker og lodd på slep, kan dei like så gjerne selje lokalproduserte havrekjeks frå den Coop-eigde verksemda Bakar Jon på Byrkjelo. 1000 kjekspakkar ble delt ut til 195 spelarar». 

…regionene Nord-Norge og Trøndelag som representerte Norge i år, gjorde det svært bra med en omsetning på henholdsvis 51.000 euro og drøye 40.000 euro. Restauranten på den norsk paviljongen drives av Fursetgruppen og solgte retter og smaksprøver basert på norsk lokalmat for hele 108. 000 euro i løpet av de 10 dagene Grüne Woche varte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet