Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Pub, kafé og 3000 smågriser

I går fikk Britt Elisabeth og Øyvind Fossdal den glade nyheten: Størdal Gård er fylkesvinner av BU-prisen («Bedriftsutviklingsprisen for landbruket» i regi av Innovasjon Norge). I januar går tre fylkesvinnere videre til en landsfinale der vinneren offentliggjøres under Grüne Woche i Berlin.

Sveinung Hovstad i Innovasjon Norge mener prisen er svært fortjent:
– Størdal Gård er en klar vinner av årets BU-pris i Agder. Gården har med utgangspunkt i tradisjonell landbruksdrift over tid utviklet seg til en allsidig bedrift med kjøttproduksjon, videreforedling, gårdsbutikk og servering i egne attraktive lokaler. Arbeidsplassene er blitt mange og lønnsomheten er god. Størdal Gård lever opp til prisens intensjoner og er et godt eksempel på bedriftsutvikling i praksis.

Heder, ære og prispenger er fint, men kanskje er det enda viktigere for Britt og Øyvind at en lang og lærerik prosess har fått fortjent oppmerksomhet.

Stor stas da BU-prisenvar et faktum. Både dyr og folk på Størdal syntes å være fornøyd…

Da gården ble overtatt i 2010 var det en eiendom som i realiteten lå brakk, og som ikke egnet seg for noe som helst.  Først i 2015 ble det fart på sakene, og i 2023 fremstår Størdal Gård som en topp moderne grisefarm, men ikke bare det: Det er et sted der lokalbefolkningen samles, der det er pub hver fredag kveld med quiz, musikkbingo og annen moro, der du kan handle i selvbetjent gårdsbutikk året rundt, og der du kan leie lokaler til lukkede selskaper. Og ikke nok med det: På Størdal er det sommerrestaurant på låven i juli og august.

– Vår metode har blitt å bygge stein på stein, forteller Britt.

– Vi har nok hatt gode rådgivere i prosessen, men her var det ingen gammel veteran som kunne dette ut og inn, eller som kunne gi oss en slags ABC om hvordan vi skal håndtere dyrene. Dette måtte vi klare selv.  Øyvind er heldigvis en svært nevenyttig kar med gode ideer; han har tegnet, designet og bygget om hverandre.  Og siden jeg selv har kokkebakgrunn, var ikke veien lang til gårdsbutikk, servering og catering. 

Britt hadde fra før firmaet Designkokken der hun har vært en slags matfaglig veiviser.  Hun har også vært tilknyttet Kompetansenettverket for lokalmat. Det har nødvendigvis gitt henne noen fortrinn når prosjekter skal settes ut i livet på Størdal, men helt lett har det ikke vært:

– Det er lettere å stoppe andre enn seg selv.  Det er mer takknemlig å pirke og plukke på andres ideer og prosjekter enn å se seg selv i samme situasjon, innrømmer Britt som også er tydelig på at Størdal er akkurat passe stor som den er. Både gården, antall dyr, produksjon og salg.

Med åpen gårdsbutikk hver dag hele året, og åpent hus hver fredag kveld, kan det sikkert være fristende av og til å kunne stenge. Men Britt har minst ett godt råd til andre gründere: 

– Vær konsekvent, bestem deg for noe og stå på det.  Vær også konsekvent i kommunikasjonen.  Sporadiske poster på Facebook og tilfeldige åpningstider holder ikke; det kan ikke være sånn at kundene må gjette når det er åpent og hva som skjer.

Både Britt og Øyvind skjønner nok at mulighetene er mange dersom de hadde ønsket å gjøre dette større.  Flere dyr, større produksjon og kanskje leveranser til større dagligvarekjeder. Men nei, enn så lenge har de mer enn nok med seg selv og med stadig nye ideer som settes ut i livet.

– Det er ingen som har rent ned dørene her med forslag om et samarbeid. Vi har en svært god relasjon til slakter Jens Eide som nå produserer grov pølse for oss. Men det er kun produksjon; vi selger varene i vårt eget gårdsutsalg. Så er det noen lokale produsenter som ønsker å selge våre varer i sitt gårdsutsalg, men foreløpig ingen større aktører. Kanskje kunne vi fokusert på merkevarebygging for å kunne selge i butikk, men vi har mer enn nok slik det er, sier Britt.

Det er lett å forstå: Hvert år fødes det 3000 grisunger på Størdal. På Størdal er det fødsler hver 7. uke. 34 purker insemineres av  gangen, og timing er viktig: Grisene har brunst i noen dager, eggløsning i noen timer. Alt må stemme. 

Det betyr også dyrevelferd som er alfa og omega. Grisene skal pleies, de skal fôres og det skal rengjøres.  Øyvind og avløser Amalia tar seg av grisedriften, Britt

er med i fjøset to ganger daglig under inseminering, og ved behov. Ellers tilbringer

hun det meste av tiden på kjøkkenet. 

«Vi yter mer når vi nyter» er et slagord hentet fra Britts nettsted designkokken.no, men kunne like gjerne vært motto for griseholdet.

Investeringene har vært store, og det lille overskuddet som blir igjen pløyes tilbake i driften.  Nye bygninger, utvidelser og forbedringer. 

– Nå har vi investert i egen gårdssag.  Vi har jo nesten vært i en kontinuerlig byggeprosess, og nå tar vi materialer fra egen skog. Kortreist kvalitet er tingen!

I likhet med svært mange andre lokalmatprodusenter opplever Britt og Øyvind at tiden ikke helt strekker til mange og lange ferier.  Jobben er hobby, og omvendt.

– Vi fikk 14 dager i år, og det er faktisk aller første gang siden på 10 år ..  Da var det godt å ha en avløser.

Størdal Gård, Dypvåg (Tvedestrand)

Profil: Smågrisproduksjon, gårdsbutikk 09.00-21.00 året rundt, pub i Vedskjulet hver fredag, uterestaurant fra 2021

Produkter: Spekeskinke, wienerpølse, spekepølse, burger, pulled pork mm. Stykningsdeler som indrefilet, hel nakke, grove kjøttpølser. I tillegg: varer fra andre lokale produsenter. 

Nettside: www.stoerdalgard.no
Facebook: facebook.com/designkokken.no
Instagram: instagram.com/stordal.gaard/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet