Hvis du «stikker innom» gårdsutsalget på Aalan gård, befinner du deg et godt stykke ut i Lofoten, faktisk et stykke å kjøre for å finne kortreiste produkter. Dit drar du for å handle ost, urtete eller krydder, men vel så gjerne for å oppleve naturen, dyrene og en fargerik urtehage som kan ta pusten fra deg. Kanskje er det sånn Edens hage så ut..?
![](https://i2.wp.com/salgslaget.no/wp-content/uploads/2023/11/Aalan-geiter-1024x772.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/salgslaget.no/wp-content/uploads/2023/11/Aalan3-819x1024.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/salgslaget.no/wp-content/uploads/2023/11/Aalan4-990x1024.png?ssl=1)
På Vestvågøy har Tove og Knut skapt et helt eget paradis. Urtehagen ble etablert allerede i 1981, og på to mål finner du et 30-tall urter pluss en håndfull ville vekster. Fargeprakten er ubeskrivelig vakker.
På gården leverer 200 melkegeiter til osteproduksjonen som nylig ble premiert i World Cheese Awards. Aalan fikk med seg både super-gull, gull og sølv. Tove Aalan er nøkternt lykkelig:
– Det er hyggelig å få en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, men det er nok ikke sånn at det tar helt av fordi vi fikk premier i VM.
For på Aalan har de ingen ambisjoner om å bli større. Det er lett å tro at suksess og oppmerksomhet betyr en trang til å utvide produksjonen. Men nei, på Aalan er de svært fornøyd som det er.
– Vi produserer 10 tonn ost årlig, og for oss er det akkurat passe. Med fem årsverk leverer vi fast til flere lokale butikker, og også utsalgssteder i Oslo. Dessuten har vi avtaler med enkelte restauranter, Vikingmuseet og Hurtigruten som vi har levert til i syv år, forteller Tove.
Over 20 dagligvarebutikker fører Aalan-produkter, og det er butikkene som henvender seg til Tove og Knut, ikke omvendt. Kanskje er det VM-suksessen som førte til at to nye butikker ba om produktene bare dager etter at VM-var over.
– Forbrukermakten skal ikke undervurderes, sier Tove som opplever at henvendelser gjerne kommer fordi kunder har etterspurt produktene i butikk.
«Det må være vanskelig med urtehage i Lofoten», prøver jeg meg og avslører manglende kunnskap om klima.
– Vi har Golfstrømmen og det går helt fint å drive dette på helårsbasis, parerer Tove som likevel innrømmer at sommer i Lofoten er spesielt. I 1991 etablerte de gårdsbutikken som er åpen hele året, og med gårdskafé i juli er det fristende både for lokale og tilreisende å ta turen innom Aalan. I hektiske sommermåneder er det godt å få hjelp av storfamilien, unge og eldre. Det er en familiebedrift pr. definisjon.
Tove har ingen problemer med å sette ord på alle positive sider ved gårdsdriften, men kommer til kort når jeg spør om hvilke utfordringer de opplever.
– Egentlig ingen, sier hun. – Det måtte være å kunne kjenne sin begrensning. Vi er akkurat så store at vi klarer å levere det vi skal, verken mer eller mindre. Det hadde ikke vært noe problem å utvide produksjonen, men da måtte vi også ansatt flere og vi hadde pådratt oss mer administrasjon. Det ønsker vi ikke.
Verken Tove eller Knut er bortskjemt med lange ferier.
– Vi fikk 5 dagers ferie i høst, og det var egentlig nok. Vi liker å jobbe. Vi henger ikke bak disken i gårdsbutikken og venter på kunder. Det er alltid nok å gjøre, sier Tove.
En arbeidsdag begynner som regel i 07.00-tiden, og gjerne med en kaffekopp sammen med de andre på jobb.
– Da planlegger vi dagen, men snakker ofte om hvor heldige vi er, og hvor fint vi har det.
For det er jo nettopp det det handler om – en livsstil definert av glede og tilfredsstillelsen ved å holde på med akkurat det du liker.
– Hvis kundene er fornøyd, er vi fornøyd, sier Tove.
Aalan gård, Vestvågøy Lofoten
Bureisningsbruk fra 1951.
Ansatte: 5 årsverk.
Gårdsbutikk, gårdskafé (sommer) og lukkede selskaper
Produkter: Urtete, krydder/pesto, urter, geitekjøtt i sesong.
Oster: Blåtind, brun geitost, Lofastosten, Lofotosten, Aalander, Betaost, Himmeltind, Capra.
Nettside: aalan.no
Facebook: https://www.facebook.com/aalan.no
![](https://salgslaget.no/wp-content/uploads/2023/11/Aalan5-1024x682.jpeg)