Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Når yrket blir en livsstil – eller omvendt

Hvis du «stikker innom» gårdsutsalget på Aalan gård, befinner du deg et godt stykke ut i Lofoten, faktisk et stykke å kjøre for å finne kortreiste produkter. Dit drar du for å handle ost, urtete eller krydder, men vel så gjerne for å oppleve naturen, dyrene og en fargerik urtehage som kan ta pusten fra deg. Kanskje er det sånn Edens hage så ut..?

På Vestvågøy har Tove og Knut skapt et helt eget paradis. Urtehagen ble etablert allerede i 1981, og på to mål finner du et 30-tall urter pluss en håndfull ville vekster. Fargeprakten er ubeskrivelig vakker.

På gården leverer 200 melkegeiter til osteproduksjonen som nylig ble premiert i World Cheese Awards.  Aalan fikk med seg både super-gull, gull og sølv. Tove Aalan er nøkternt lykkelig:

– Det er hyggelig å få en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, men det er nok ikke sånn at det tar helt av fordi vi fikk premier i VM.

For på Aalan har de ingen ambisjoner om å bli større.  Det er lett å tro at suksess og oppmerksomhet betyr en trang til å utvide produksjonen.  Men nei, på Aalan er de svært fornøyd som det er.

– Vi produserer 10 tonn ost årlig, og for oss er det akkurat passe. Med fem årsverk leverer vi fast til flere lokale butikker, og også utsalgssteder i Oslo.  Dessuten har vi avtaler med enkelte restauranter, Vikingmuseet  og Hurtigruten som vi har levert til i syv år, forteller Tove.

Over 20 dagligvarebutikker fører Aalan-produkter, og det er butikkene som henvender seg til Tove og Knut, ikke omvendt.  Kanskje er det VM-suksessen som førte til at to nye butikker ba om produktene bare dager etter at VM-var over.

– Forbrukermakten skal ikke undervurderes, sier Tove som opplever at henvendelser gjerne kommer fordi kunder har etterspurt produktene i butikk.

«Det må være vanskelig med urtehage i Lofoten», prøver jeg meg og avslører manglende kunnskap om klima.  

– Vi har Golfstrømmen og det går helt fint å drive dette på helårsbasis, parerer Tove som likevel innrømmer at sommer i Lofoten er spesielt.  I 1991 etablerte de  gårdsbutikken som er åpen hele året, og med gårdskafé i juli er det fristende både for lokale og tilreisende å ta turen innom Aalan. I hektiske sommermåneder er det godt å få hjelp av storfamilien, unge og eldre. Det er en familiebedrift pr. definisjon.

Tove har ingen problemer med å sette ord på alle positive sider ved gårdsdriften, men kommer til kort når jeg spør om hvilke utfordringer de opplever.

– Egentlig ingen, sier hun. – Det måtte være å kunne kjenne sin begrensning. Vi er akkurat så store at vi klarer å levere det vi skal, verken mer eller mindre.  Det hadde ikke vært noe problem å utvide produksjonen, men da måtte vi også ansatt flere og vi hadde pådratt oss mer administrasjon.  Det ønsker vi ikke.

Verken Tove eller Knut er bortskjemt med lange ferier. 

– Vi fikk 5 dagers ferie i høst, og det var egentlig nok. Vi liker å jobbe. Vi henger ikke bak disken i gårdsbutikken og venter på kunder. Det er alltid nok å gjøre, sier Tove.

En arbeidsdag begynner som regel i 07.00-tiden, og gjerne med en kaffekopp sammen med de andre på jobb.

– Da planlegger vi dagen, men snakker ofte om hvor heldige vi er, og hvor fint vi har det.

For det er jo nettopp det det handler om – en livsstil definert av glede og tilfredsstillelsen ved å holde på med akkurat det du liker.  

– Hvis kundene er fornøyd, er vi fornøyd, sier Tove.

Aalan gård, Vestvågøy Lofoten

Bureisningsbruk fra 1951. 
Ansatte: 5 årsverk.
Gårdsbutikk, gårdskafé (sommer) og lukkede selskaper
Produkter: Urtete, krydder/pesto, urter, geitekjøtt i sesong.
Oster: Blåtind, brun geitost, Lofastosten, Lofotosten, Aalander, Betaost, Himmeltind, Capra.

Nettside: aalan.no
Facebook: https://www.facebook.com/aalan.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet