Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Vafler er høytid!

Primus motor for Salgslaget, Frode Kristensen, er mer enn gjennomsnittlig interessert i  mat og drikke. Han lever av mat og han lever for mat.  Men om du spør ham hva han virkelig elsker, er svaret ganske opplaget: «Vafler».  De færreste som kjenner Frode, kan ha unngått å legge merke til at han ofte og gjerne poster bilder av denne norske særegenheten.  Billedgalleriet til denne saken er en dokumentasjon på de 31 gangene han har delt vaffelbilder hittil i i 2023.

Men for noen år siden gikk det skeis for Frode. Han fikk beskjed av fastlegen om at han hadde vokst seg for stor, og vaffelinntaket måtte begrenses.  

– Hvis jeg skulle ha noen sjans måtte jeg slutte, naturen satte en stopper for meg, sier Frode som var uten vafler i ett år. 
– Jeg startet forsiktig cirka et år senere. Fastlegen min mente at BMI og skonummer var nesten samme tall. Men ettersom IQ lå noe høyere, så mente han at jeg forstod mitt eget beste. 

Nå er Frode underlagt et annet regime, og han spiser nå som oftest ikke to vaffelplater, kun én…
– Den er det til gjengjeld en pølse inni, sier Frode.

Det er ikke veldig mange matvarer som har sin egen merkedag, men den internasjonale vaffeldagen 25. mars er høytid for mange av oss. Den engelske utgaven av nettsiden Visit Norway gjør et hederlig forsøk på å forklare fascinasjonen, og Sjømannskirkens helt spesielle forhold til vafler:

Waffles are the quintessence of “kos”, which is Norwegian for “having a good time”. For Norwegians abroad, they are a symbol of homesickness and a heartening treat, according to the Norwegian seamen’s church Sjømannskirken. For more than 150 years, the heart-shaped waffle has served as a unique trademark for the church, which sells no less than 30,000 mouthwatering waffles every year. Each church has its own special recipe, and you can find them all on Sjømannskirkens official website (Norwegian only).

På den samme nettsiden slår Maemo-sjef Esben Holmboe Bang fast at «waffles are such an integral part of the Norwegian identity and culture».

Og som om ikke det er nok – for noen år siden skrev daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen dette i Aftenposten: «Norske politikere skal spise vafler og drikke kaffe. Vafler representerer lavmælt, nøktern og – ja – norsk kos».
Det er kanskje ufrivillig aktuelt også i dag.

Så om du lurer på hvorfor vi på salgslaget.no publiserer vaffeloppskrifter med jevne mellomrom, er det ikke tilfeldig.  Et google-søk på «vaffeloppskrifter» gir 31 900 treff.  For egen del fastslår jeg at det er umulig ikke å like vafler.  Jeg har en amerikansk venn som tilbrakte to år i Norge for 10 år siden.  Jeg har besøkt ham i Detroit tre ganger, og spør hver gang om det er noe jeg skal ta med over.  Svaret er alltid «vaffel-mix».

Vi sier som Frode: «Vafler er en viktig del av norsk matkultur, det er gjestfri mat. Kan du tenke deg noe bedre å by på når du har besøk?»

Og siden Sjømannskirken er nevnt – her er oppskriften fra Sjømannskirken i København, vafler som har stukket av med tittelen «verdens beste vafler» i kirkens egen uhøytidelige kåring. 

2 egg
1 dl sukker
2 dl skummet kulturmelk
1 ½ dl melk
1 dl vann
350 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
½ ts natron
½ ts malt kardemomme
125 g smeltet smør

Visp egg og sukker lett og ha i skummet kulturmelk, men hold igjen en halv dl.
Bland sammen mel, kardemomme, vaniljesukker og bakepulver i en annen bolle. Bland så inn vekselsvis det tørre, vann, melk og smeltet smør.
I den siste halve dl skummet kulturmelk blander du inn natron. La natron bruse ferdig i melken før den tilsettes resten av røren. Ikke rør mye etter at natronmelken er tilsatt, for da blir vaflene seige. La røren svelle litt før steking.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet