Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Lut-ter glede

Det var stor stas og høytid da Værøy-ordfører Susan Berg Kristiansen fikk det synlige beviset på at kommunen er Norges lutefiskhovedstad. President Frank Lute Jensen i «Norsk Kongelig Lutefisklag» foresto overrekkelsen med tilhørende pomp og prakt.


Ordfører Susan Berg Kristiansen ble overrakt en plakett og et emblem utskåret i tre, som viser at Værøy er Norges lutefiskhovedstad. Foto: Arne Glomdal. 

– Utrolig artig! Det ble en fantastisk dag i lutefiskens ånd, sa ordfører Kristiansen som også kunne glede seg over at Brødrene Andreassen AS, Brødrene Berg AS og Astrup Lofoten AS fikk sine bevis på at de er autoriserte lutefiskprodusenter. 

Arrangementet på Værøy startet på formiddagen da presidentskapet i Norsk Kongelig Lutefisklag og ordfører Susan Berg Kristiansen besøkte firmaene der de spredte «lut». Et humoristisk, men verdig rituale, til lutter glede for både firmaene og Værøy Kommune.

En undersøkelse fra Ipsos (Norsk Monitor 2023) viser at kun 2% av nordmenn spiser lutefisk én gang i måneden eller oftere. 14% spiser lutefisk mellom tre og elleve ganger i året, og 37% spiser det enda sjeldnere. De resterende, det vil si nesten halvparten av oss, spiser aldri lutefisk i det hele tatt.

Tidligere redaktør i Mat fra Norge, Per A. Borglund, ble nylig kåret til Årets lutefiskelsker 2023, og er en av dem som ikke får nok:  Han spiser lutefisk minst tretti ganger i året, og gjerne spiser lutefisk til frokost i tillegg(!)  Og det aller meste kommer fra Værøy.

 – Lutefisk er fiskens Rolls-Royce, mener TV-2 kokk Wenche Andersen.

– Det er få råvarer som er så unike som lutefisk, og det ligger måneder med arbeid bak produktet. Først blir skreien fisket, deretter henger den til tørk i to til fire måneder, så skal den beste fisken vurderes og velges av en vraker, før den til slutt lutes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet