Jeg elsker Åkerø-epler. Det er ingenting som smaker som et Åkerø-eple som er nesten modent. Og jeg forsøker hvert år å finne gråpærer i salg over disk, denne lille frukten som smaker himmelsk, men som er nesten umulig å finne. Sesongen er kort, og jeg har fortsatt til gode å finne gråpærer i salg over disk (tips mottas med takk!)
Omtrent samtidig: Marianne Olssøn på Hovelsrud gård delte erfaringene med Coop på Facebook. Hun skrev: «Vi har i år blitt sviktet av Coop Änglamark. Vi brenner inne med tonnevis med deilige, fantastisk velsmakende økologiske plommer». Reaksjonene var massive med over 3400 kommentarer og flere tusen delinger av innlegget. Resultat: I løpet av et par dager var hele plommehøsten solgt og bortbestilt.
– Vi er overveldet over alle som vil kjøpe gode, smakfulle økologiske plommer! Vi har hendene fulle med å svare på alle henvendelsene, fortalte Marianne etter et par dager.
Kortversjonen er at Coop ville betale Hovelsrud gård mindre for økologisk dyrkede plommer enn hva Hovelsrud kunne forsvare. Dermed var plommesalget overlatt til privat initiativ, kreativitet og Vipps-betaling. Denne gangen gikk det over all forventning.
Jeg var selv på tur med bil gjennom vakre Hardanger tidlig i september. Salgsbodene med «plommer til salgs» dukket opp omtrent i hver eneste parkeringslomme på riksvei 7. Kortreist, smakfullt men neppe egnet til å flytte store mengder plommer fra produsent til forbruker.
Samtidig: Fruktgrossisten Bama melder at de skal fase ut flere norske epletyper til fordel for to nye sorter. «Fryd» og «Eden» er nye sorter, og bønder som vil dyrke de to eplesortene må betale lisens til selskapet for hvert epletre de kjøper, meldte Nettavisen.
Åkerø er en av eplesortene det skal kuttes ned på. Eplet kom til Norge via Sverige i 1860. Det har altså blitt dyrket i Norge i mer enn 160 år. 33 produsenter i Norge har dette eplet på sine gårder i dag ifølge Bamas egne nettsider.
«Selv elsket vi Åkerø. Det er som å spise marsipan på julaften. Det hendte vi fikk tak i en hel kasse og delte ikke med noen. Vi åt og slafset oss gjennom eple etter eple», skriver Marit Aschehoug i Tynsetingen.
Åkerø er nærmest en kuriositet. Det blir ikke dyrket mye av det. Åkerø har svake avlinger, kort sesong og lagres ikke veldig godt, leser jeg i en artikkel på forskning.no.
Videre fortelles det at eplene som dyrkes her i landet, kommer fra Nederland og Belgia. Importerte trær fra Belgia og Nederland er billigere enn de norske. Når du kjøper epler fra Hardanger, er de mest sannsynlig nederlandske eller belgiske.Jeg kan ikke nok om dette til å felle noen endelig dom. Men jeg tillater meg å mene at det er håpløst hvis det skal være umulig å få kjøpt Åkerø, gråpærer og økologisk dyrkede plommer over disk.
Selvfølgelig er jeg villig til å betale mer for å få det jeg ønsker. Kanskje er jeg sørgelig alene om å mene dette, men responsen på Facebook-innlegget fra Hovelsrud gård forteller en annen historie.
Pål Berg
redaktør salgslaget.no