Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

En hjertelig julehilsen fra vaffel-pressa

Et begivenhetsrikt 2023 rundes av tiden er kommet for å lene seg tilbake, ta noen vafler til kaffen, mens jeg tar et tilbakeblikk og tenker ut noen nyttårsønsker. 

Om du synes Frode ser en smule molefonken ut, kan det ha sammenheng med tvungent vaffelavhold for noen år siden. Heldigvis er vaffelabstinenser et tilbakelagt stadium…

2023 ble i praksis det første ordentlige arbeidsåret for oss i Salgslaget etter at pandemi og andre forhold utenfor vår kontroll begrenset både mulighetene og aktivitetene – for oss, for produsenter, butikker og kokker. 

Vi tok fatt i januar med den største optimisme og gledet oss over at flere politikere og departementer viste engasjement i matbransjen, i dagligvaremarkedet og om lokal mat og drikke. Det kom synspunkter og det ble diskusjoner om alt fra priser, matsikkerhet og importregler til verdikjeden, dyrevelferd og lønnsomhet. 

Men at grossister og kjedene selv bestemmer helt fritt hva de vil ha i fortjeneste, kom tydeligvis som en overraskelse på mange. Diskusjonen rundt dette har bare så vidt kommet ordentlig i gang. 

Mens jeg nyter mine nystekte vafler undrer jeg meg over hvorfor ikke grådige grossister har fått samme oppmerksomhet og kjeft som dagligvarekjedene. Grossister tar seg fett betalt for noe som er gjort unødig komplisert og dyrt for produsenten. Det gir høyere pris til oss forbrukere, altså det samme som kjedene anklages for. 

Et nyttårsønske er at forståelsen for verdikjeden øker betydelig slik at diskusjonene kan gå på målrettede tiltak og ikke «snikk-snakk». Og jeg er allerede invitert til «kaffe og vaffel»-prat hos en del av dem som vi nok får høre mer fra i både utredninger og diskusjoner.

Mens jeg legger syltetøy på en ny vaffel, så tenker jeg på alle de ubetalte(!) telefonsamtalene og møtene. Vi i Salgslaget snakker med produsenter som ønsker hjelp til å endre avtaler, se på kalkyler, forhandle med en ny kunde og mye annet. Det er mange «hjelpere» som kan si noe om «hva» som må gjøres, men som ikke kan fortelle produsenten «hvordan» det skal gjøres. 

Den første Lokalmatdagen i Røverstaden 15. mai ble en suksess. Det blir en Lokalmatdag også i 2024, men litt tidligere på året. Mer informasjon om tid og innhold kommer rett over nyttår. 

Mot slutten av 2023 ble redaktør Per Borglund i Mat fra Norge pensjonist. Det får meg til å tenke på at tiden går og endringer skjer. Per A ble nettopp offisielt godkjent av Guinness Rekordbok for verdens største samling av kokebøker. 12801 ulike titler ved tellingen, men kjenner jeg Per rett så har han allerede enda flere. Mitt nyttårsønske er at han ikke trekker seg helt ut av matmiljøet, og at både han selv og oppdragsgivere sørger for å holde ham gående. 

Gudbrandsdalsosten G35 kom også i fokus på tampen av året. Man kan alltids diskutere ostens geografiske tilhørighet, produksjonsmåte, hvor hovedvolumet produseres osv. Men Lom og Skjåk ysteri har ifølge mesterkokk Arne Brimi kokt Gudbrandsdalsost i de samme grytene i 160 år. Dette er brunost laget på gamlemåten, på samme vis som «Gudbrandsdalsostens mor» Anne Hov gjorde på Solbråtsetra tilbake i 1863. Om all Gudbrandsdalsost, også den som dampkokes i kjempelange rørgater på andre Tine-anlegg, skal være «det samme» bidrar det til å bryte ned et lite stykke norsk matkultur. 

Verre blir det når jeg hører at noen vil sette likhetstegn mellom all «brunost» uansett hvem som har produsert den, hvor, hvordan og av hvilke råvarer. Vafler og ulike brunoster hører gjerne sammen, men selv for vafler skilles det strengt mellom ulike typer og oppskrifter. Her er Sjømannskirken en god forkjemper for mangfoldet. Så nyttårsønsket er at de ikke-industrielle produsentene av de mange brunostene finner sammen i et nettverk og kan ivareta sine felles interesser sammen. Uten innblanding fra en mengde «gode hjelpere». 

Apropos ost. Nidelven Blå, som lages på fenomenale Gangstad Gårdsysteri på Inderøya i Trøndelag, gikk helt til topps i Oste-VM i Trondheim i slutten av oktober. Gratulerer til gründer Astrid Aasen, svigerdatter og daglig leder Maren Gangstad pluss hele resten av gjengen på Gangstad! Dette er og blir stort – verdens beste ost! 

Da gjenstår bare å ønske alle våre lesere, samarbeidspartnere og alle kontakter en riktig god Jul og et godt, fremgangsrikt og lønnsomt nytt år!

P.S.
Jeg har et nyttårsforsett – nemlig å fange interessen for å annonsere på våre plattformer: Nyhetsbrevet LokalMATNYTTIG,  nettsiden salgslaget.no. Vi når frem til en stadig voksende og spesiell lesergruppe. Nå er det viktig å abonnere på Salgslagets nyhetsbrev for å være orientert om alt som skjer fremover. Klikk på denne linken og bli abonnent så får du med deg alt som rører seg.
I 2023 fikk vi forøvrig eget kontor i Røverstaden, gamle «Club 7» for kulturhistorisk interesserte. Stort og fint kontor med tre plasser, og et topp moderne møterom til 10 personer. Vi har én kontorplass ledig; den priser vi hyggelig. Kontoret har alt bortsett fra vaffeljern(!). Det kommer…

1 kommentar

  • Einar Alme sier:

    Jeg ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nytt år Frode! Og takk for alle dine gode kommentarer og kloke refleksjoner gjennom året som har gått.
    Einar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet