Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

Dette er lokalt

Du som var på Lokalmatdagen i regi av Salgslaget i vår, hørte forsker Virginie Amilien fortelle om lokalmat som begrep.

– Idag refererer man gjerne til lokalmat som mat og drikke som produseres lokalt, ofte med en særegen identitet, særegen opprinnelse eller særegne kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller råvarer, sa hun blant annet.

– Lokalmat har en materiell side i form av råvarer som dyrkes, produseres, selges og spises, sier Virginie Amilien.

– I tillegg har man en immateriell side som omfatter det sosiale rundt de konkrete produktene, og det kulturelle som speiles i felles prinsipper og verdier, legger hun til.

I 2005 fikk lokalmat et gjennombrudd i dagligvarehandelen.

– Da ble Matmerk og Norgesgruppen enige om en avtale som skulle gjøre det lettere for forbrukerne å finne norske matspesialiteter i butikker landet rundt, sier Virginie Amilien.

Etter hvert så man verdien av å kunne markedsføre lokal mat og drikke gjennom historien bak produktene. 

– Før man har en god historie, må man ha et godt produkt. Det er jo produktet man kjøper, understreker forskeren.

Lokalmat oppfattes av mange som lokal selv om den selges langt vekk fra stedet den produseres. Vossakorv anses fremdeles om lokal selv om man ikke bor på Voss.

I Storbritannia bruker man begrepet «local food».

– Det innebærer mat som er produsert i nærområdet, det vil si inntil cirka 35 kilometer unna, og som dermed er kortreist, sier Amilien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet