Annonser
Galåvolden Mydland Holm Gård Kveldemølle

De lager verdens beste ost

Blåmuggosten «Nidelven Blå» fra Gangstad Gårdsysteri gikk helt til topps, og ble kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards 2023 i Trondheim. Over 4500 oster fra 50 land deltok i konkurransen, og 71 norske ysterier deltok med 293 forskjellige oster. Og om ikke det var nok: Hele 260 dommere var med på kåringen.

Det var helt unødvendig å si «say cheese!» til de ansatte på Gangstad gårdsysteri … Hele ysteriet var på plass da seieren var et faktum. Alle foto: Sigrid Erdal/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

– Dette er fantastisk, vi hadde jo ikke forventet dette. Det er så stort. Vi har laget ost i 25 år. Dette betyr så mye, sa daglig leder i Gangstad gårdsysteri Maren Gangstad da seieren var et faktum.

Hun forteller at de hadde smakt på osten før de sendte den inn.

– Det som er så morsomt er at alle ansatte var med å velge ut akkurat hvilken Nidelven Blå vi skulle sende til konkurransen. Vi startet med rundt 50 oster, som vi smakte oss gjennom. Vi satt igjen med to oster, som vi smakte på dagen etterpå før vi ble enige om at det var akkurat denne Nidelven Blå som skulle bli med til Trondheim, fortalte produksjonsansvarlig Anne Granlund til matrikemidt.no.

–  Dette er så morsomt for det viser at selv om vi gjør det på samme viset, og lager samme ost, kan du få forskjellige resultater– ysting er håndverk på sitt beste.

Slik foregår kåringen:

Først et kvalifiseringsheat der ostene fordeles ut over flere bord hvor dommerteamene som består av tre personer, smaker seg gjennom ostene og bedømmer dem etter farge, tekstur, konsistens og smak.

Ostene tildeles poeng, og poengsummen avgjør hvorvidt osten kvalifiserer til gull, sølv, bronse eller ingenting. Dommerteamet velger også ut én ost fra hvert bord som går videre til «semifinalen».

Semifinale og superfinale

I «semifinalen» bedømmes ostene på nytt av en superjury bestående av 16 internasjonale ostedommere. De velger seg sin favoritt. Det er disse 16 ostene som går videre til superfinalen.

Superfinalen foregår i egen sal med publikum. De 16 beste ostens smakes på, beskrives og bedømmes av et dommerpanel, live på scenen og verdens beste ost kåres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyhetsbrevet LokalMatnyttig

Få med deg bransjenyheter, nytt om kursene og annen aktuell informasjon fra Salgslaget AS. Du kan når som helst avslutte abonnementet dersom du ønsker det.

Meld deg på nyhetsbrevet