Norsk måltidskultur
kurs
Norsk måltidskultur
Måltidskultur er tradisjoner og vaner. Ikke (bare) brunost, Kvikk Lunsj, matpakka, vafler og fårikål, men snarere måten vi spiser på og identitet. «God mat skal være en naturlig del av Hvermansen hverdag», sier Inge. Han ser på hvordan Hvermansen igjen kan prioritere annerledes og ta tilbake eierskapet til god lokalmat.
Inge mener vi har beveget oss vekk fra matkunnskap, den gamle matkulturen og måltidets betydning pga nedleggelsen av skolekjøkken og husstellskoler og alle industri-halvfabrikata og ferdigmat.
Når Inge ser at kunnskap om mat- og måltidskultur settes et stykke ned på folks prioritetsliste mener han vi har mistet noe av det autentiske og gått fra bondekost og husmannskost til et ferdigmat- og posesuppesamfunn.
Matvaner, matkultur og måltidskultur.
Runar Døving er professor i sosialantropologi og har forsket på feltet et par tiår. Runar er en meget aktiv medie-debattant, kåsør og foredragsholder om matvaner, matkultur og måltidskultur. Alltid innsiktsfull, underholdende og spissformulert. Han mener at vår mat- og måltidskultur først og fremst basert er på forholdet mellom ytelse og nytelse, og at maten vi spiser på hverdagene er noe vi stapper i oss for å bli mette, mens det vi spiser i helgene skal være usunt. Runar hevder også at nordmenn har stor sans for Middelhavets mat og måltidskultur, men egentlig bare til middag. Den kontinentale frokosten med croissant, smør, syltetøy og kaffe ser vi på som usunn og til lunch sverger mange av oss til matpakka.