Samlingen tar utgangspunkt i da matgründer Arnt Harald Stange, «Stangekyllingens far» møtte veggen, kom seg gjennom og startet «på nytt».
Du kan du lese historien her, i et intervju som han ga i Dagbladet for en tid tilbake:
Men vi skal ikke snakke bare om å håndtere utmattelse og «veggen» eller om Arnt Haralds historie. Samlingen skal gi deltakerne viktig informasjon og vi skal snakke mye om hvordan andre lokalmatprodusenter kan forebygge at de skal havne i samme situasjon. På siste del av samlingen ser vi på hvordan man kan jobbe seg ut av en slik uønsket situasjon og komme seg videre som lokalmatprodusent. Arnt Harald, som er en av Salgslagets samarbeidspartnere, forteller om hvordan han opplevde at både oppstart og vekst som lokalmatprodusent krevde mye jobbing og ga lite penger. Han snakker også rundt spørsmålet om, og i så fall hvordan, en produsent kan forberede seg på å møte slike utfordringer, og hvordan man kommer seg videre. Hva skal du se og kjenne etter? Hvordan tar du signaler? Hva skjer hvis det ikke går så bra? Og hva bør du selv og andre gjøre?
En spesialist
Espen Walstad er også en av Salgslagets samarbeidspartnere. Han er spesialist i klinisk psykologi og har lang praksis fra bl a takling av påkjenninger og dramatiske hendelser samt hvordan mennesker kan innrette arbeidsmiljøet og sin egen rolle for å fungere optimalt under store belastninger. I forlengelsen av det Arnt Harald først har gjennomgått vil Espen utdype hvordan en produsent best kan bli obs på og takle psykiske belastningsfaktorer som høyt arbeidspress, økonomiske bekymringer, begrenset arbeidsmiljø, fraværende HMS og sviktende omsetning.
Avslutningsvis vil Frode Kristensen, daglig leder i Salgslaget, se på hvordan de kommersielle fagfeltene i lokalmatprodusentenes hverdag kan koples på det Arnt Harald Stange og Espen Walstad har gjennomgått. Eksempler på dette er spørsmålsstillinger som «Er du lykkelig som liten?», «Skal du gå veien fra gårdsbutikken til supermarkedet?», «Hvilke krav, markedskrefter og rammebetingelser vil du møte i ulike salgskanaler?» og ikke minst «Hva kan du sette bort av jobb og hva bør du gjøre selv? »
Samlingen går normalt over én dag, med fokus på disse problemstillingene. Men avhengig av kurssted, antall deltakere, hvem de er, ønsker og evt andre spesielle forhold, så kan dagen forlenges med en avsluttende middag. Vi vet av erfaring at det kan bidra både til å øke deltakernes utbytte av dagen og å bygge eget nettverk.