Når du går på Bondens Marked, handler på den lokale Reko-ringen eller en matfestival i nabolaget ditt så husk at buntene med grønnsaker, de lokale ostene, eplemostene, skinkene, pølsene, sesongens frukt og nybakte brød alt er resultatet av en lokal matøkonomi.
Å spise lokalt betyr å nyte mer lokalt dyrkede råvarer og annen mat fra bønder og produsenter i regionen din. Det er mange fordeler med å spise lokal mat – miljømessig, økonomisk, sosialt og helsemessig. Her er 7 av dem:
1. Lokal mat og drikke er helt fersk
Mat og drikke som er dyrket eller produsert i regionen din importeres ikke fra fjerne land slik som mange supermarkedsvarer blir. Det betyr at lokal mat ofte er helt fersk og derfor smaker bedre enn ikke-lokale varer. Hvis du noen gang har hatt en perfekt moden tomat eller kasse med jordbær fra en lokal produsent, så vet du hva jeg mener.
Lokale produkter som selges på et lokalt marked kan være produsert eller plukket bare en dag eller to før du kjøper dem. Eller samme morgen som du handler.
Derfor kan noe frukt og grønnsaker henge litt lenger eller ha gunstigere vekstforhold enn de ville hatt hvis de måtte ta den lange reisen til matbutikken. Avhengig av typen produkter, kan dette gjøre dem søtere, saftigere og smakfullere. Andre typer lokal mat, som f eks egg fra en lokal bonde, er også vanligvis ferskere enn alternativer som kommer lengre unna.
De fleste kokker og matinteresserte er nok enige om at de ferskeste ingrediensene gir den beste smaken i rettene. Å bruke fersk, lokal mat er selvfølgelig ikke den eneste måten for å lage gode og smakfulle måltider på, men de er absolutt en godbit for smaksløkene dine.
2. Lokal mat er ofte mer næringsrik
Alle typer frukt og grønnsaker – ferske eller frosne, lokale eller ikke-lokale – gir viktige næringsstoffer til kostholdet ditt. Frukt og grønnsaker kan miste noen av næringsstoffene sine under transport og prosessering frem til dagligvarebutikkens hyller. Vitamin C begynner å brytes ned i frisk frukt og grønnsaker kort tid etter høsting. Dessuten synker innholdet av viktige antioksidanter i noen produkter under lagring. Siden lokalt dyrkede produkter vanligvis ikke trenger å reise veldig langt eller ligge lenge på lager, beholder den flere næringsstoffer.
Selv om det ikke alltid er tilfelle, er sjansen stor for at den ferske aspargesen fra en lokal produsent er mer næringsrik enn den langveisfarende bunten du finner i butikken. Så hvis du har muligheten til å kjøpe lokalt dyrkede alternativer, kan det bety at du få mest for pengene når det kommer til ernæring.
3. Å spise lokalt er en mulighet til å prøve ny mat
Hvis du handler lokalt vil du sannsynligvis bli introdusert for nye produkter som er produsert i ditt område. Å oppdage disse varene er en utmerket måte å lære mer om mathistorien og matproduksjonen i regionen din. Du kan til og med finne et nytt favorittprodukt.
4. Innkjøp av lokal mat gagner miljøet
Å støtte lokale bønder og matleverandører støtter miljøet. Som jeg nevnte ovenfor, transporteres lokal mat kortere vei til markeder og butikker enn produkter som kommer fra andre områder. Dermed bidrar transporten deres vanligvis til mindre forurensning og lavere karbonutslipp enn mat og drikke som krever lengre transport.
Men hva er så lokal? Jeg tror ingen har undersøkt hva norske forbrukere mener med «lokal mat og drikke». I land som USA, Nederland, Frankrike og Tyskland baserer definisjonen seg på avstanden mellom produsent og kunde. Og de fleste av oss er nok enige om at reinsdyrkjøtt ikke er «lokalmat» i Kristiansand, like lite som makrell er «lokalmat» i Karasjok.
Landbruks og matdepartementet bruker følgende definisjon: «Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller historie.»
Mattilsynet sier: «Med lokalmat meiner vi her matproduksjon og servering som er nær knytt til råvareprodusenten, anten på eigen gard, seter, utmark/fiskevatn eller i nærområdet. Produksjonen skal ha preg av handverk og vere av mindre omfang. Lokalmat dekkjer det som vi tidlegare har omtala som småskalamat.» Møreforskning definerer det som «mat produsert i geografisk nærhet av forbruker». SIFO-forsker Virginie Amilien sier «mat knyttet til et bestemt sted». I en masteroppgave ved NMBU i 2018 om Hurtigruten står det at «til tross for stor interesse og aukande etterspurnad over mange år, finst ingen eintydig definisjon av omgrepet «lokalmat». «Lokal mat» er et komplekst og til dels tvetydig begrep. Derfor bruker f eks reiselivsbedrifter som vil fremme lokalmat definisjoner etter eget forgodtbefinnende.» I Arbeidsnotat 1001/2016 fra Nordlandsforskning står det at «lokal mat» ikke er klart definert. Det drøftes flere definisjoner og konklusjonen er at som oftest er det den geografiske nærhet som benyttes, mens andre supplerer dette med relasjonell nærhet og verdinærhet.
Mye lokal mat, spesielt råvarer, selges uten mye emballasje i tillegg til at du kan ta med dine egne poser for å bære varene hjem. Dette gir mindre avfall, spesielt av plastemballasje og plastposer.
De er også et viktig moment å støtte lokale produsenter som bidrar til å opprettholde grønne områder og jordbruket i ditt nærområde, de øker det biologiske mangfoldet og beskytte pollinatorer som er avgjørende for sunne økosystemer.
5. Å spise lokalt støtter din regionale økonomi
Når du kjøper lokal mat, vil pengene dine sannsynligvis fortsette å sirkulere i den lokale økonomien og dermed bidrar den til økt sysselsetting og inntekt i lokalsamfunnet, på samme måte som en stimuleringspakke for en nasjonal økonomi. Lokale bedrifter gir ikke bare lokale arbeidsplasser, men eiere og ansatte vil i stor grad sirkulere inntektene sine tilbake til andre lokale butikker og institusjoner – noe som ytterligere forsterker den regionale økonomien.
6. Å spise lokalt lærer deg hvordan maten din dyrkes
Stadig flere kjøper lokal mat og drikke for å snakke direkte med produsentene. Det gir mulighet for å stille spørsmål og lære om måten maten lages på, som igjen gir en dypere forståelse for maten. Mange føler seg mer fornøyd og bevisst når de har en tilknytning til maten de spiser. Akkurat som å bruke en favorittoppskrift, kan det å nyte lokal mat vekke mange positive følelser og rett og slett få deg i godt humør.
7. Å spise lokalt er ikke komplisert
Hvis du ønsker å spise og drikke flere lokale produkter, så kan du vite at det ikke er komplisert å få til. Som sagt innledningsvis – gå på Bondens Marked, handle på den lokale Reko-ringen, hos en bonde, gårdsbutikk, en matfestival i nabolaget eller se hos den lokale butikken hva de har. Både i hyller og disker merkes mange lokale produkter med både plakater, hylle-etiketter og demonstrasjoner med smaksprøver. Og hvis du ikke skal spise hjemme så gå på spisesteder som bruker lokale råvarer og spør etter dem.
Oppsummering
Å handle lokalt er godt for helsen din og for de lokale produsentene, det har også en rekke positive økonomiske, sosiale og miljømessige effekter.