MATMERKING

kurs

Matmerking

Når du produserer mat må du også forholde deg til matregelverket. Det er produsentens ansvar at all merking, presentasjon, reklame og markedsføring er korrekt, gir forbrukeren tilstrekkelig informasjon og ikke virker villedende. Det er også ditt ansvar å sørge for korrekt og tydelig deklarasjon, ikke bare på etiketten, men også på nettsiden og andre stedet du forteller om varen. 

Forskriftene som regulerer hvordan du deklarerer næringsinnholdet, ingredienslisten, allergener, navnet på produktet, holdbarhet og annen obligatorisk informasjon er nøye regulert. 

Det samme er også frivillig informasjon som brødskalaen og helse- og ernæringspåstander. Det er fort gjort å gjøre feil eller å føle at regelverket er overveldende og vanskelig å forstå. Velmente opplysninger kan fort bli til villedende merking. 

Mange ønsker også å merke og kommunisere produktet slik at det fremstår mer naturlig, ekte eller sunn. Men hvordan bruker du slike ord og er det i det hele tatt lovlig?

Grunnleggende forståelse for matregelverket er nødvendig

På kurset går vi igjennom lovverket og de viktigste forskriftene og hva som skiller obligatorisk fra frivillig merking. Vi ser også på om det er spesielle unntak i merkereglene for småprodusenter.

  • Kursinnhold: 
    Generelt og spesielt om lovverket
  • Obligatorisk merking
  • Hvordan beregne og sette opp næringstabellen Ingredienslisten
  • Hvordan merker du allergener? Frivillig merking og bruk av supplerende ord og uttrykk
  • Forskrift om ernærings- og helsepåstander?
  • Når blir velmente opplysninger til villedende merking

Kursets innhold og varighet kan også tilpasses etter behov.

Kursleder

Ernærings-biolog (Cand.scient), konsulent for næringsmiddelindustrien og birøkter

Lise yter regulatoriske tjenester og rådgiving til  matprodusenter.  Hun veileder hvordan produkter skal merkes og kommuniseres korrekt, og bistår med faglige råd når det gjelder sammensetning av råvarer og næringsinnhold, dokumentasjon og research. 

Hun er også en kontakt inn mot Mattilsynet. Hun deltar som sparringspartner i prosesser hvor det skal utvikles nye produkter og konsepter for forbrukermarkedet. 

Lise utfører også flere grafiske tjenester, som utvikling av produktark, emballasje, produkt- og matfoto. Fast foreleser i for ernæringsstudenter på Høyskolen Kristiania og er en mye brukt fagkilde i media. 

Lise er utdannet ernæringsbiolog(Cand.scient)  fra Universitetet i Bergen (1996).

Varighet: 1 kursdag